Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Το εμβόλιο όπλο της επιστήμης και όχι όπλο διαχωρισμού των εργαζομένων


ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην νέα επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη ειδικά των συναδέλφων υγειονομικών

 

Τη στιγμή που το 4ο κύμα της πανδημίας καλπάζει, η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά δεν προχωρά σε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού. Μετατρέπει το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης  για την αναχαίτιση της πανδημίας, σε όπλο διαχωρισμού των εργαζομένων και μέσο για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

 

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και τα σωματεία  από την πρώτη στιγμή έχουν ταχθεί υπέρ του καθολικού δημόσιου και δωρεάν εμβολισμού. Έχουν απαιτήσει να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων από ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς, εναντιώθηκαν στο  ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων και στα ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλείας, για χάρη της εργοδοσίας. Ένωσαν τις φωνές τους με τους υγειονομικούς απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα για την υγεία του λαού.

 

Αντί αυτού η κυβέρνηση με τον Ν. 4820/2021 επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών απειλώντας με αναστολή καθηκόντων, στέρηση μισθού, διαθεσιμότητα, ακόμα και με απολύσεις τους ανεμβολίαστους, με την προοπτική να τους αντικαταστήσει μόνιμα από εργολαβικούς. Μπάζει τον ιδιωτικό τομέα ακόμα περισσότερο στα νοσοκομεία, εξυψώνοντας έτσι για  ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη. Καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να ξεπλύνει τις εγκληματικές της ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας. Τις ευθύνες της για το τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας ,για την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού.

 

Οι ευθύνες της κυβέρνησης όμως, είναι τεράστιες, αφού με το νόμο για τον «υποχρεωτικό εμβολιασμό» έδειξε το δρόμο στην εργοδοσία για να εξαπολύσει ένα νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο εμβολιασμός των εργαζομένων έχει γίνει το άλλοθι για να εξαφανιστούν και τα ελάχιστα μέτρα προστασίας που τηρούνταν. Όλες αυτές οι κυβερνητικές παλινωδίες έρχονται να προστεθούν στην ήδη προβληματική λειτουργία των δομών υγείας του νησιού, που είναι χρόνια υποστελεχωμένες σε προσωπικό και εξοπλισμό και λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων.

 

 

Παλεύουμε για Αποκλειστικά Δημόσιο - Δωρεάν Σύστημα Υγείας και ΠΦΥ

 

Εντείνουμε τον αγώνα  για την ζωή και την Υγεία μας και απαιτούμε:

 

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και  συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Γενναία αύξηση  κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  •  Να πραγματοποιηθούν άμεσα δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα  τεστ στους χώρους δουλειάς σε εμβολιασμένους-ανεμβολίαστους.
  • Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμιά περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου