Τρίτη 17 Μαρτίου 2020


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

s.episitismoulesvou@gmail.com
                                                                   τηλ: 22510 22734

ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑ



Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Στις δύσκολες ώρες που περνά η εργατική τάξη του νησιού μας και συνολικά της χώρας μας, χρειάζεται με ψυχραιμία και ευθύνη να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την κατάσταση που διαμορφώνεται από την εξέλιξη της πανδημίας για τη ζωή, την υγεία και το εισόδημά μας, την ανάγκη να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Η μέχρι σήμερα στάση της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου, αλλά κύρια της κυβέρνησης, φανερώνει ότι το ίδιο σύστημα που δεν μπορεί σε καιρό ανάπτυξης να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, βάζει σε κίνδυνο τη ζωή μας όταν θίγονται τα κέρδη.

Οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας που προκάλεσε η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, καθώς και η στάση των επιχειρηματικών ομίλων που αλλού εντατικοποιούν με απάνθρωπο τρόπο τη δουλειά των εργαζομένων, κι αλλού κλείνουν τις επιχειρήσεις, απολύουν, επιβάλουν απλήρωτες άδειες και εκ περιτροπής εργασία, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.



Σήμερα ανάγκη είναι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια τους.



Τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την προφύλαξή όλων μας για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν πρέπει να συνοδεύονται είτε από εντατικοποίηση και γενίκευση της μαύρης εργασίας, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων είτε από απληρωσιά, ανεργία, αλλά κυρίως με ενεργητικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Τα μέτρα που παίρνονται τις τελευταίες μέρες για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων μεταξύ άλλων και σε ένα τμήμα του επισιτισμού, αφήνουν χώρο στην εργοδοσία για να οργιάζει. Μαγαζιά έκλεισαν και οι εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα χωρίς να γνωρίζουν πότε, πόσα και με τις όρους θα πληρωθούν, αν θα πληρωθούν, αν η απουσία τους χαρακτηρίζεται άδεια, αν είναι κανονική ή άνευ αποδοχών. Οι δηλώσεις των υπουργών όσον αφορά τις αποδοχές, τους μισθούς και τα μεροκάματα είναι γενικές, μιλούν για κάποια αόριστη επιδότηση χωρίς να αναφέρονται σε ποσά και διάρκεια, όταν ήδη τα καταστήματα είναι κλειστά. Ενώ γενικά οι επιχειρήσεις γνωρίζουν τις απαλλαγές τους, οι εργαζόμενοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.



Για τα επισιτιστικά καταστήματα που έχουν κλείσει απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα από την κυβέρνηση για έκτακτη ενίσχυση ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τα μισθολογικά και ασφαλιστικά του δικαιώματα.

Για τα καταστήματα take away, delivery, catering κτλ που λειτουργούν με ευθύνη της εργοδοσίας να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με απολυμάνσεις, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, αποφυγή συνωστισμού κτλ.



Σε οποιαδήποτε περίπτωση κανείς να μην δεχτεί να υπογράψει αλλαγή στη σύμβασή ή απόλυση/παραίτηση. Κανείς να μην υπογράψει άδειες άνευ αποδοχών, κατάργηση δικαιωμάτων.





Ειδικά για τους διανομείς - delivery

Συναδέλφισσα-συνάδελφε ,

οι πιθανότητες σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι εσύ θα επωμιστείς το μεγαλύτερο βάρος, με εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω της αύξησης των παραγγελιών.



Πέρα από τα παραπάνω μέτρα:

Να μην εκφραστεί η αύξηση της δουλειάς σε εξαντλητικούς όρους εργασίας. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να υπάρχει ο προβλεπόμενος χρόνος ξεκούρασης. Να προσληφθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας, να γίνουν νέες προσλήψεις.

Σε ενδεχόμενες παραγγελίες από χώρους υψηλού κινδύνου (νοσοκομεία, σπίτια στα οποία υπάρχουν άνθρωποι σε καραντίνα κ.α.) να υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση και η παράδοση-παραλαβή να γίνεται έξω από το νοσοκομείο, στην είσοδο της πολυκατοικίας κλπ με τήρηση όλων των μέτρων.

Παράκληση προς όλους τους καταναλωτές

Ο κάθε ένας από μας που κάνει παραγγελία, να παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται, ειδικά αν υπάρχουν ενδείξεις κάποιου συμπτώματος σε οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Να προστατέψουμε τους διανομείς που βρίσκονται εκτεθειμένοι, γιατί είναι μεγάλος ο κίνδυνος τόσο για τους ίδιους, όσο και για τη διασπορά του ιού.

Απαιτούμε από τους εργοδότες και την κυβέρνηση:

• Επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες για τους εργαζόμενους όπου λόγο της πανδημίας οι επιχειρήσεις που απασχολούνται μειώνουν ή αναστέλλουν τη δραστηριότητα τους.

• Να προσληφθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας, να γίνουν νέες προσλήψεις όπου λειτουργεί delivery και take-away.

• Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.

• Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

• Άμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μετρά υγιεινής, δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία μας.

• Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας - συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση

• Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).

• Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλειστηριασμών και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, για όλους τους εργαζόμενους.

• Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.



Καλούμε τους συναδέλφους για οποιοδήποτε πρόβλημα, προσπάθεια αλλαγής εργασιακών σχέσεων κλπ αντιμετωπίσουν στο χώρο δουλειάς τους να επικοινωνήσουν μαζί μας.



Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου