Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 12 Φλεβάρη, το 29ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με σύνθημα: «Δυνατό Εργατικό Κέντρο σημαίνει: δυνατοί αγώνες των εργαζομένων, για ζωή με δικαιώματα», με την παρουσία δεκάδων αντιπροσώπων από Σωματεία.

Από τους 44 εκλεγμένους αντιπροσώπους, ήταν παρόντες και ψήφισαν οι 38.

Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ (Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία) που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, ήταν το μοναδικό που κατέβηκε στις εκλογές συγκεντρώνοντας 38 ψήφους (δεν υπήρξαν λευκά ή άκυρα).

Ο Γιάννης Ζαφειρίου, πρόεδρος της απερχόμενης Διοίκησης, παρουσίασε τον απολογισμό δράσης, ο Μαντέο Κάλθι τον οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό και ο Δημήτρης Κωστόπουλος την έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής, τα οποία ψηφίστηκαν ομόφωνα από τους αντιπροσώπους.

Επίσης, ομόφωνα ψηφίστηκε και από τους αντιπροσώπους, ψήφισμα που κατατέθηκε από την ΔΑΣ με το πλαίσιο αιτημάτων. 

Στις ομιλίες τους, οι αντιπρόσωποι, μετέφεραν την πείρα τους από τα Σωματεία τους, τι δυσκολίες αντιμετώπισαν και ξεπεράστηκαν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ανά χώρο και κλάδο δουλειάς, ενώ σχεδόν από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη της μαζικοποίησης των Σωματείων και των πρωτοβουλιών τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις παρεμβάσεις που έγιναν σε μεγάλους χώρους δουλειάς, την περίοδο της πανδημίας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας που με ευθύνη της εργοδοσίας δεν τηρούνταν τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους καταναλωτές.

«Πολλές φορές, αν ένας εργαζόμενος ήταν θετικός στον ιό, η εργοδοσία δεν έπαιρνε μέτρα απολύμανσης του χώρου, ενώ επέβαλε στους συναδέλφους να βάζουν καθημερινά το χέρι στη τσέπη για να κάνουν test. Υπήρξαν και συνάδελφοι που τις μέρες της ίωσης τις «χρέωνε» η εργοδοσία ως άδεια και όχι ως αναρρωτική άδεια όπως θα έπρεπε» σημείωσε αντιπρόσωπος από το Σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Ακόμη συζητήθηκε η υποστελέχωση των δομών υγείας στο νησί μας και η αναγκαιότητα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας αλλά και η ανάγκη αγοράς σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού.

Αρκετοί ομιλητές στάθηκαν και στην αλληλεγγύη που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το Εργατικό Κέντρο και με άλλα Σωματεία μέλη του και Φορείς, με την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που διατέθηκαν σε οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις βασικές τους ανάγκες.    

«Είναι σημαντική η βοήθεια που δίνεται από Λαϊκό Φροντιστήριο σε οικογένειες που δεν αντέχουν να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε ιδιαίτερα μαθήματα, και η δράση αυτή του Εργατικού Κέντρου είναι πολύ σημαντική. Όπως σημαντική είναι και η βοήθεια των καθηγητών και των δασκάλων που λειτουργούν το Λαϊκό Φροντιστήριο».

Επίσης, εκφράστηκε για άλλη μια φορά, πως απαίτηση του λεσβιακού λαού είναι να μην υπάρχει καμία δομή-φυλακή στο νησί μας, ούτε κλειστή-ούτε ανοιχτή και                -ανάμεσα σε άλλα- είναι, να μεταφερθούν οι επιτροπές ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ και να δίνονται τα απαραίτητα έγγραφα στους πρόσφυγες και μετανάστες για να μπορούν να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν αρκετοί Σύλλογοι και Φορείς που είχαν καλεστεί, και χαιρέτησαν ο Νίκος Χρυσάφης εκ μέρους του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Λέσβου, ο Νίκος Γιαννάκας εκ μέρους του Συλλόγου Εστίασης «Ασπίδα», η Κατερίνα Καλαρουτάκου εκ μέρους του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων (Δημοσίου) και η Μαρία Γιαννίκου εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης.

Επίσης παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Βαγγέλης Χριστοδούλου και ο Στρατής Αντώνας πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Λέσβου παλαιότερων ετών.

Από τις ψηφοφορίες που έγιναν, εκλέχτηκαν (με αλφαβητική σειρά) για το νέο ΔΣ οι:  

1.      Ελευθερίου Γιάννης (από το σωματείο Οδηγών-Εισπρακτόρων)  

2.      Ευαγγελέλλης Αντώνης (από το Σωματείο Οδηγών-Εισπρακτόρων)  

3.      Ευσταθίου Δημήτρης (από το Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων)

4.      Ζαφειρίου Γιάννης (από το Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων)

5.      Κολαράς Φώτης (από το Σωματείο Οικοδόμων)

6.      Κωστόπουλος Δημήτρης (από το Σωματείο Επισιτισμού)

7.      Ντινενής Μπάμπης (από το Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων)

8.      Ελμπάν Δερβίση (Elban Dervish-Behaj) (από το Σωματείο Οικοδόμων)

9.      Πινάκος Δημήτρης (από το Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου)

10.  Πλιάκας Βασίλης (από το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Λιμένος)

11.  Τσαγκαρέλλης Νίκος (από το Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων)

Για την 3μελή γραμματεία του παραρτήματος Λήμνου:

1.      Καμπουροπούλου Δέσποινα

2.      Μαντζάρης Στέλιος

3.      Πινάκος Δημήτρης

Αντιπρόσωπος για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ εκλέχτηκε ο Γιάννης Ζαφειρίου.

Τις επόμενες μέρες, η νέα Διοίκηση θα συνεδριάσει και θα συγκροτηθεί σε σώμα. 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου