Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Απο την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

 

Εργατικό Κέντρο Λέσβου

 

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη σημερινή απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Η πλατεία Σαπφούς γέμισε με εργατόκοσμο, με νεολαίους, με γυναίκες, τιμώντας την 1η Μάη με το σύνθημα «Κόκκινη Πρωτομαγιά, Πρωτοπόρα Εργατιά».

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το τούρκικο λαϊκό συγκρότημα Grup Yorum που έντυσε μουσικά την συγκέντρωση αλλά και ο Βλαδίμηρος Σιαμέτης που τραγούδησε αγαπημένα εργατικά τραγούδια.

Στην συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Φώτης Κολαράς πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, η Δήμητρα Νιαβή μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, ο Σταύρος Μαντατής πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας, η Στέλλα Γανωτή μέλος της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών, ο Νίκος Μπουλμπούλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Λέσβου, ο Νίκος Χρυσάφης μέλος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λέσβου ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Ασλανίδης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.

Ακόμη, στη συγκέντρωση συμμετείχε ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης, το Σωματείο Επισιτιστών και Τουριστικών Επαγγελμάτων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Λέσβου.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το Άγαλμα Εθνικής Αντίστασης στον Μακρύ Γιαλό, όπου και κατατέθηκαν στεφάνια από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου, από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, από την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, από την Κοινότητα Μεταναστών Αλβανών Λέσβου, από Εργαζόμενους Πρόσφυγες και Μετανάστες Δυτικής Αφρικής και από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου.

Επίσης, στεφάνι κατατέθηκε και από την Μαρία Κομνηνάκα βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ εκ μέρους της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

 

Το συγκρότημα Grup Yorum έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να τιμήσουμε και να γιορτάσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά με όλους τους εργαζόμενους παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα, όλα τα δικαιώματα έχουν κερδηθεί από τον απλό κόσμο μέσω της αντίστασης και οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει ακριβά το τίμημα για την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων.

Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα και να παλεύουμε για νέα.

Γνωρίζουμε ότι η απελευθέρωση των εργαζομένων είναι μονάχα δυνατή μέσω της επαναστατικής δράσης και τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Τα προβλήματα μας θα λυθούν σε έναν κόσμο που ο εργάτης θα είναι αυτός που θα ηγείται.

Γι’ αυτό χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πλατεία Σαπφούς σήμερα. Χαιρετίζουμε επίσης τους συντρόφους που βρίσκονται στην πλατεία Ταξίμ σήμερα και στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος σε αυτή.

Οι χώροι, δρόμοι, πλατείες όπου χύθηκε αίμα εργαζομένων, ανήκουν σε εμάς.

Ζήτω ο αγώνας του λαού.

Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη.

Ζήτω η παγκόσμια Εργατική Πρωτομαγιά».

 

Η ομιλία του Θοδωρή Ασλανίδη έχει ως εξής:

Οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα, ο εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς, ημέρας σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη, βαμμένη με το αίμα εκατομμυρίων εργατών που έδωσαν τη ζωή τους, αγωνίστηκαν για την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο αποτελούν φόρο τιμής για αυτούς που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της τάξης μας, αποτελούν όμως και συνέχεια αυτού του αγώνα της εργατικής τάξης.

 

Και σήμερα από αυτό εδώ το βήμα χαιρετίζουμε και όλους τους νέους εργάτες και τις νέες εργάτριες που ακούραστα βρέθηκαν και βρίσκονται στο μετερίζι του αγώνα, που έδωσαν όλες αυτές τις μάχες σε αντίξοες συνθήκες ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί η Κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία, ενάντια στις προσπάθειες απαγόρευσης και ποινικοποίησης των αγώνων! Χαιρετίζουμε τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, της Cosco, στα πετρέλαια Καβάλας, στην e-food και πολλούς ακόμα που απέδειξαν ότι μόνο με τους αγώνες υπάρχει διέξοδο, ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται, ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη αρκεί να το κατανοήσει ότι «..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..»

 

Σήμερα τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα - σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

 

Σήμερα η εργατική πρωτομαγιά γιορτάζεται στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, τη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της εργατικής πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι “ελπίδα είναι η πάλη των λαών”.

 

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί την διέξοδο των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με ακόμα πιο άγρια μέσα που βυθίζει τους λαούς στη δυστυχία, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου, είναι ήδη μεγάλες τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Πέρα από το μακελειό σε ανθρώπινες ζωές, δυναμώνουν ακόμα περισσότερο οι ροές των προσφύγων και ξεριζωμένων από τον τόπο τους.

 

Είναι η ίδια πολιτική, που σήμερα ματώνει το λαό της Ουκρανίας, με την πολιτική που ξερίζωνε και συνεχίζει να ξεριζώνει τους λαούς δημιουργώντας τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα. Είναι αυτή η πολιτική που ξαναχαράζει τα σύνορα, που επεμβαίνει σε χώρες για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, είναι η πολιτική που δημιουργεί Μόριες και δομές φυλακές στα νησιά μας. Σε αυτήν την ίδια κατεύθυνση η Κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας και στην Ελλάδα γενικότερα. Επιμένει στη δημιουργία κέντρου – φυλακής στη Λέσβο και στη Χίο παρά την ετυμηγορία των νησιωτών για καμιά δομή φυλακή, ούτε κλειστή ούτε ανοιχτή, και πλασάρει στους κατοίκους της Λέσβου το κάλπικο δίλλημα Βάστρια ή ΚαραΤεπές. Και σαν μην φτάνει αυτό, η Κυβέρνηση ακολουθώντας το δόγμα αυταρχισμού και καταστολής και στο θέμα του προσφυγικού, προχωράει σε διώξεις πρωτοπόρων συνδικαλιστών και πολιτών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στη Βάστρια. Η νέα αυτή προσπάθεια τρομοκράτησης δεν θα περάσει! Όπως δεν θα περάσει και η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων με σκοπό να επικρατήσει σιγή ιχθύος και στόχο να υλοποιηθούν τα σχέδια τους για τη δημιουργία νέου Κέντρου φυλακής.

Ας το πάρουν χαμπάρι! Την τελευταία λέξη την έχει ο λαός της Λέσβου!

 

Ευθύνες για την γενικότερη κατάσταση έχει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες που έχουν εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο. Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Με την συστηματική εκφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων και τη μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού εμπλέκεται ο λαός μας, ακόμη πιο βαθιά στο νέο μακελειό για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών του πετρελαίου και της ενέργειας.

 

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για:

 

·      Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα. Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ληστών - Καμία συμμετοχή στο νέο σφαγείο.

·      Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.

·      Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

 

Ο λαός μας όλο αυτό το διάστημα πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν πρέπει να δεχτεί να πληρώσει και αυτά τα σπασμένα τους. Σπασμένα τα οποία οι εργαζόμενοι πληρώνουν με το αίμα τους. Πρόσφατα, την Πέμπτη 28 Απριλίου, Παγκόσμια ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία είχαμε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα στο κάτεργο της Cosco όπου ένας εργαζόμενος έπεσε στο κενό από ύψος 12 μέτρων όταν υποχώρησε ένα σάπιο κάγκελο προστασίας στο πλοίο που ξεφόρτωνε. Όμως οι εργαζόμενοι της COSCO που αγωνίζονται για την προστασία της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, με τις κυβερνήσεις να στέλνουν ΜΑΤ και δυνάμεις καταστολής, να κηρύσσουν τις απεργίες τους παράνομες, να βάζουν πλάτη στην πολυεθνική, να επιτρέπουν να μακελεύονται εργάτες για να μην χαθεί ούτε ευρώ από τα κέρδη των αφεντικών.

 

Φτάνει ως εδώ! Δε δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας, της μεγαλοεργοδοσίας! Οι ζωές μας δεν είναι στατιστικά και κενά νούμερα στα λογιστήρια τους. Έχουμε οικογένειες, ζωές, όνειρα και ελπίδες.

 

Με κριτήριο λοιπόν τα κέρδη η εντατικοποίηση τσακίζει στους χώρους δουλειάς, με ατέλειωτα ωράρια, με δουλειά - λάστιχο, με τις «ευλογίες» των νόμων όλων των κυβερνήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και εδώ στο νησί μας είναι οι άθλιες μεθοδεύσεις της εταιρείας BRINKS – εταιρείας security στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης, η οποία μεταθέτει εργαζόμενους του αεροδρομίου Μυτιλήνης σε άλλο αεροδρόμιο της χώρας προκειμένου να το στελεχώσει εν όψει της τουριστικής περιόδου. Η εταιρεία μη λαμβάνοντας υπόψη της την δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους εξαιτίας της εκρηκτικής κατάστασης με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, μη υπολογίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν οικογένειες εδώ, παίρνει την απόφαση αντί να προσλάβει εργαζόμενους, να τους μετακινήσει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της. Βάζοντας το εκβιαστικό δίλλημα ή δουλειά εκεί που σε στέλνω εγώ ή φεύγεις!

 

Με τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο κάτω από τα όρια της φτώχειας και με ανύπαρκτες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις κανείς εργαζόμενος δεν ξέρει από πού να πιαστεί, τί να πληρώσει, ποια ανάγκη να πρωτοκαλύψει, την στιγμή που οι ανατιμήσεις και οι αυξήσεις σε ρεύμα, σε καύσιμα και σε αγαθά λαϊκής κατανάλωσης είναι υπέρογκες. Οι εργαζόμενοι, ο λαός κυριολεκτικά στενάζει από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Στενάζει όμως και από την φοροληστεία που τόσα χρόνια λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα, από τους έμμεσους φόρους, από τα δημοτικά τέλη και από τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ενδεικτικό είναι ότι οι νησιώτες καλούνται να πληρώσουν εκ νέου αυξήσεις στους ναύλους που για εδώ στο νησί μας φτάνουν το 23% (από 43,5€ το κατάστρωμα στο 53,5€). Καλούνται οι εργαζόμενοι, ο λαός να πληρώσει και τα σπασμένα των εφοπλιστών, οι οποίοι προκλητικά επικαλούνται τις αυξήσεις στα καύσιμα για να αναπροσαρμόσουν τις τιμές για να θησαυρίσουν .

 

Ο λαός δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που λένε να «κάνουμε υπομονή» μέχρι να ξανάρθει η ανάπτυξη. Γνωρίζουμε ότι η ακρίβεια και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν πρόκειται να είναι προσωρινή όπως διαλαλούν, αλλά ήρθε για να μείνει. Έτσι μας έλεγαν και για μνημόνια και τα οποία τα πληρώνουμε μέχρι και σήμερα, έτσι μας έλεγαν και όταν άρχισαν οι πρώτες ανατιμήσεις, οι πρώτες αυξήσεις.

 

Την στιγμή αυτή που ο λαός βιώνει στο πετσί του καθημερινά τι πάει να πει ακρίβεια, τι πάει να πει αναδουλειά, άγχος για το αύριο, την αγωνία για το που πάει η κατάσταση, η Κυβέρνηση επιδίδεται για άλλη μια φορά σε ένα θεατρικό παιχνίδι με εξαγγελίες δήθεν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και με επιδόματα ψίχουλα. Η κοροϊδία των 50 ευρώ – επίδομα βενζίνης – για τα νησιά και 40€ για την ηπειρωτική Ελλάδα για διάστημα 3 μηνών δεν αρκεί ούτε στάχτη στα μάτια να ρίξει αφού τόσα χρειάζεται ένας εργαζόμενος στο περίπου για να καλύψει τις μετακινήσεις από και προς την εργασία του για 1 εβδομάδα.

Ειδικά όμως οι αυξήσεις των 1,66 ευρώ τη μέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας συνολικά το ρόλο διαπραγματευτή και διαπραγματευόμενου αποτελούν πρόκληση για κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια που αναστενάζει καθημερινά μη μπορώντας να ανταποκριθεί στο κύμα ακριβείας και συνολικά στις ανάγκες της. Οι αυξήσεις βρίσκονται όχι μόνο αρκετά κάτω από τον μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι πριν 13 χρόνια αλλά και από τους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών που λεηλατούν το εργατικό εισόδημα καθημερινά.

Ας καταλάβουν πια ότι οι ανάγκες των εργαζομένων δε μπορούν να μπαίνουν στις μυλόπετρες της ανταγωνιστικότητας και των δήθεν αντοχών της οικονομίας. Οι αντοχές του εργαζόμενου λαού έχουν ήδη μηδενιστεί!

 

Καμιά εμπιστοσύνη λοιπόν και σε όσους θυσιάζουν τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας για «εθνικούς στόχους» όπως έγινε με τα μνημόνια. Καμιά εμπιστοσύνη όμως και στους εργατοπατέρες των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ .

 

Όλα έχουν τον ίδιο παρανομαστή: Να ξεπλυθεί η πολιτική που θέλει τον εργάτη να πληρώνει διπλά και τρίδιπλα τα κέρδη του κεφαλαίου. Ανεργία, απληρωσιά, φοροληστεία και ακρίβεια μας περιμένει και την επόμενη μέρα.

 

Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, δεν πρέπει να αποδεχτούν τη ζωή με τα ψίχουλα, το συμβιβασμό με τη φτώχεια. Να βάλουν στο κέντρο της συλλογικής πάλης την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, να τεθούν στο επίκεντρο του αγώνα η κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών, η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυριακής αργίας, η ουσιαστική προστασία των ανέργων, μέτρα για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Έχουμε τρανά παραδείγματα τα τελευταία χρόνια που αποδεικνύουν ότι αυτό που φοβούνται είναι ο οργανωμένος μας αγώνας. Αυτό που τρέμουν είναι η δύναμη μας. Γιατί κόντρα στη μοιρολατρεία και στις αυταπάτες που μας πλασάρουν ότι δεν γίνεται διαφορετικά εμείς έχουμε να αντιτάξουμε τη δική μας εμπειρία, την δική μας πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ενάντια στην βαρβαρότητα τους.

 

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός μας αγώνας.

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ :

 

·         επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό,

·         αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού

·         κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,

·         γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα

·         διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα

·         Μείωση των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα καθώς και του κόστους μεταφοράς προϊόντων. Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις των τελευταίων ετών καθώς και τις ανάγκες των νησιωτών και πρέπει άμεσα να καταβληθεί.

 

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τις δικές μας ανάγκες στο προσκήνιο.

Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας ανήκει!!

 

«..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..»

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

 





 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου