Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ


Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Πρωτομαγιά, ηχούσε το κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου για την μεγάλη συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς.
Νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΕΚ Θοδωρής Ασλανίδης, μαζί με τον Τούρκο συνδικαλιστή Ozan Incedere από το συνδικάτο Μετάλλου Τουρκίας, βρέθηκαν έξω από τις πύλες του κέντρου κράτησης μεταναστών της Μόριας, και συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι τους μετέφεραν εικόνα για τις συνθήκες διαβίωσης τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και από την Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων Λέσβου.  Σε κλίμα συγκίνησης απαγγέλθηκε μέρος του ποιήματος ‘Επιτάφιος’ του Γιάννη Ρίτσου οπού και καταχειροκροτήθηκε.
Στην συνέχεια το σωματείο Μουσικών Λέσβου,  ενθουσίασε τους παρευρισκομένους με τα εργατικά λαϊκά τραγούδια που ερμήνευσαν.  
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Τούρκου συνδικαλιστή Ozan Incerede, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε και την σημασία της διακήρυξης που υπογράφουν εκατοντάδες συνδικάτα και σωματεία σε όλον τον κόσμο, μεταξύ αυτών το Συνδικάτο Μετάλλου Τουρκίας στο οποίο ανήκει ο ίδιος αλλά και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό και σωματεία του.  Στο τέλος του χαιρετισμού του ο πρόεδρος του ΠΕΚ Θοδωρής Ασλανίδης του παρέδωσε μία σημαία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, παίρνοντας τον λόγο για την κεντρική ομιλία της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης.
Καταδικάζοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο, επισήμανε το κεντρικό σύνθημα του φετινού εορτασμού «με τους εργαζόμενους όλων των χωρών,  για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση,  πολέμους, προσφυγιά.»
Καλώντας για απεργιακό ξεσηκωμό στις 17 του Μάη, ή όποτε προσπαθήσουν να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα έκλεισε την ομιλία του.
Ο σύλλογος Ρωσόφωνων Λέσβου, μαζί με μέλη του ΠΑΜΕ παρουσίασαν ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ και μέλος του συλλόγου ερμήνευσε ένα δικό του τραγούδι για την προσφυγιά.
Στο τέλος μέλος της Διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου διάβασε το ψήφισμα καταδίκης στον ιμπεριαλισμό.
Η πορεία στους δρόμους της πόλης που ακολούθησε κατέληξε στο μνημείο των θυμάτων του γερμανικού φασισμού. Στεφάνια κατέθεσε η ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο η Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων Λέσβου, και το συνδικάτο μετάλλου Τουρκίας . Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή προς τιμή των πεσόντων και έπειτα οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν σε κλίμα συγκίνησης την «Διεθνή»


























Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου