Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Κοινή Ανακοίνωση Εργατικών Κέντρων Β.Α. Αιγαίου

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Από την πρώτη στιγμή που οι ανταγωνισμοί και οι πολεμικές συρράξεις ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην προσφυγιά, περνώντας από τα νησιά μας, τα Εργατικά Κέντρα Σάμου, Λέσβου και Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου αναδείξαμε τις αιτίες και διεκδικήσαμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (hot spot) οπως και καλυτερες συνθηκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών σε αυτά.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν προσληφθεί με προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, αρκετοί μέσω ΑΣΕΠ και άλλοι εργάζονται σε ΜΚΟ. Σε όλες τις περιπτώσεις οι συνθήκες δουλειάς είναι ιδιαίτερα αντίξοες.

Ειδικά οι εργαζόμενοι Κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ αυτή την περίοδο έρχονται αντιμέτωποι με την απόλυση μια και λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επίσης όπως και στο παρελθόν έχουμε καταγγείλει, δεν πληρώνονται: Επίδομα Αδείας, Δώρο Χριστουγέννων, υπερωρίες (αν και εφόσον γίνουν), την νόμιμη προσαύξηση του 75% για εργασία αργίες και Κυριακές. Ο δε μισθός είναι στα όρια της ΕΓΣΣΕ, χωρίς καμιά αναγνώριση της προϋπηρεσίας. Οι συνθήκες δουλειάς είναι πολύ άσχημες αφού από τη μια το προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ανάλογα με την εργασία του καθενός. Επικρατούν συνθήκες γαλέρας με έντονο κλίμα τρομοκρατίας.  

Με όλα τα παραπάνω για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ο ρόλος των διάφορων προγραμμάτων «εργασίας» που δεν είναι άλλος από την ανακύκλωση και συντήρηση της ανεργίας. Πρόκειται για φτηνά εργατικά χέρια, ενώ αυτές οι σχέσεις εργασίας δημιουργούν εκβιαστικές-πελατειακές σχέσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων και οι άνεργοι εγκλωβίζονται με την προοπτική της επαναπρόσληψης όπως συχνά – πυκνά διαλαλούν δήμοι, περιφέρειες και κυβέρνηση.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουν αυτοί οι εργαζόμενοι (νέοι εργαζόμενοι, εσωτερικοί μετανάστες στην πλειοψηφία τους) είναι πολύτιμες για τους πρόσφυγες που βρέθηκαν στον τόπο μας εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, κάτω από επικίνδυνες συνθήκες ελπίζοντας ότι κάποτε θα μπορέσουν να συνεχίσουν και να φτάσουν στην τελική χώρα προορισμού τους, αλλά και για τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες που έχουν αφεθεί στην τύχη τους από την πολιτική της κυβέρνησης, από τους δήμους και τις περιφέρειες.

Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλαγεί από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στους πρόσφυγες, που ο λαός τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας, δίνει τον πλήρη έλεγχο και πακτωλό χρημάτων σε ΜΚΟ που λυμαίνονται τον χώρο. Η απόλυση των εργαζομένων στα ΚΠΥ θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα τόσο στους πρόσφυγες όσο και στους κατοίκους των νησιών.

Τελικά τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή από κοινού
οι εργαζόμενοι στα hot spot, οι πρόσφυγες που στεγάζονται σε αυτά, καθώς και οι ντόπιοι πληθυσμοί έχουν την ίδια μήτρα.

Είναι η πολιτική που μειώνει μισθούς και συντάξεις, εφαρμόζει μνημόνια, επιτίθεται αδιάκοπα στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, που δοξολογεί την ΕΕ και το ΝΑΤΟ όσο και τους άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου ως προστάτες και σωτήρες των λαών, την στιγμή που ρίχνει λάδι στη φωτιά και συμμετέχει στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που γεννούν πολέμους και συρράξεις. Είναι η πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι η πολιτική που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας, που τους στοιβάζει σε χώρους ακατάλληλους χωρίς να πληρούν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Τα Εργατικά Κέντρα των νησιών μας διεκδικούν:
Για τους εργαζόμενους στα hot spot:
1) Ανανέωση των συμβάσεων με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
2) Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων σε όσους είναι απλήρωτοι.
3) Να δοθεί Επίδομα Αδείας, Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους και ν’ αναγνωρισθεί μισθολογικά η προϋπηρεσία τους.
4) Κατάργηση κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας και των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας.
5) Κατώτερος μισθός για όλους τους εργαζόμενους τα 751€  και χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.
6) Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, διανομή των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Ασφάλειας (γάντια, παπούτσια ασφαλείας και στολές κατάλληλες, πυρασφάλεια του χώρου, δωρεάν εμβολιασμός μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας που υπάρχουν, κλπ).
7) Κατάλληλος χώρος για το προσωπικό. Δωρεάν μετακίνηση όλων των εργαζομένων.
8) Η άδεια να δίνεται με βάση τις αντικειμενικές ανάγκες μετακίνησης (υπάρχουν εργαζόμενοι από πολύ μακρινές περιοχές).
Για τους πρόσφυγες και μετανάστες:
·                     Άμεση μετακίνηση τους από τα νησιά και απεγκλωβισμός τους από τη χώρα με τη  χορήγηση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων ώστε να πάνε όπου επιθυμούν.
·                     Καμιά επέκταση του hot spot με οποιαδήποτε μορφή. Ανοιχτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Προσλήψεις προσωπικού από το κράτος όπου χρειάζεται.
·                     Όλες οι απαραίτητες παροχές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να δίνονται μέσα από το κράτος χωρίς καμιά εμπλοκή από τις Μ.Κ.Ο. (στέγαση, διατροφή, υγεία, παιδεία, κλπ)
·                     Ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, σίτισης, υγιεινής για όσο μένουν στα νησιά και τη χώρα μας.
·                     Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που γεννά πρόσφυγες και μετανάστες.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει καμιά απολύτως απόλυση και να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα.

Καλούμε τους συναδέλφους όλων των κλάδων, τα λαϊκά στρώματα των νησιών μας, καθώς και τους εργαζόμενους στα ΚΠΥ να παλέψουμε από κοινού με βάση τα παραπάνω αιτήματα.

Η μόνη λύση είναι η οργάνωση του αγώνα με αιτήματα και πλαίσιο πάλης που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Ενάντια σε ρατσιστικές και φασίζουσες απόψεις που σπέρνουν δηλητήριο στις συνειδήσεις των ντόπιων πληθυσμών.
Ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να είναι κοινός  και σε αυτή τη γραμμή πάλης.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους των Hot spot και στις κινητοποιήσεις τους

Αγωνιζόμαστε ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! Προετοιμάζουμε γενική Απεργιακή Απάντηση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ – ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ
ΛΕΣΒΟΣ: Πλατεία Σαπφούς στις 7 το απόγευμα
ΣΑΜΟΣ: Πλατεία Πυθαγόρα στις 7 το απόγευμα
ΚΩΣ: Πλατεία Ελευθερίας στις 6:30 το απόγευμα

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΗ
ΙΚΑΡΙΑ: Εύδηλος στις 8 το βράδυ


ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου