Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Η επιχείρηση SPRIDER χθες 1 Οκτώβρη με ανακοίνωσή της προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων της σε όλη τη χώρα, ενώ έχει καταφύγει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού νόμου (άρθρο 99).
  Στη Μυτιλήνη διατηρούσε κατάστημα στην περιοχή του καρά-τεπέ με 12 περίπου εργαζόμενους και από χθες υπάλληλοι εταιρείας σεκιούριτι, έκλεισε το κατάστημα και τους πέταξε στο δρόμο!, αφού πρώτα έκλεισε τις ταμειακές μηχανές και πήρε τα χρήματα για λογαριασμό της εταιρείας.
  Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της Μυτιλήνης είναι απλήρωτοι περίπου δύο μήνες, σε άλλα καταστήματα φτάνει περίπου τους 4 μήνες με μέσο όρο μισθών τα 250 ευρώ, γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι με 4ωρη εργασία. Ήδη από το 2011 η εργοδοσία είχε  ένα σωματείο με το οποίο υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών 17% σε όλα τα καταστήματά της, κλείνοντας ταυτόχρονα αρκετά ανά την Ελλάδα, πετώντας στην ανεργία πάνω από 600 εργαζόμενους.
Το κλείσιμο των καταστημάτων της SPRIDER έρχεται μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας και συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της.
  Σήμερα που κυβέρνηση-μεγαλοεργοδότες-Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζουν την κατάργηση αποζημίωσης για τις απολύσεις, την κατάργηση του 5νθημέρου και της κυριακάτικης αργίας,  ουσιαστικά μας ετοιμάζουν δουλειά έως 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες την εβδομάδα, νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων, η εργοδοσία στα SPRIDER πετάει στην ανεργία και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, πατώντας στη νομοθεσία που έχει φτιαχτεί στα μέτρα των πολυεθνικών, των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, αποδεικνύοντας ότι ο δρόμος της εκμετάλλευσης είναι χωρίς τελειωμό.
  Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων όπως ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, MERIMNA MARKET, S.M. EXTRA, MARKET IN, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ κ.α, που η εργοδοσία επιβάλει αλλεπάλληλες και αυθαίρετες μειώσεις μισθών είτε με ατομικές συμβάσεις εργασίας εκβιάζοντας την υπογραφή των εργαζομένων, είτε μονομερώς από την εργοδοσία.
Είναι 10αδες οι επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν ως επιχειρήσεις όπως η ΝΕΟΣΕΤ, τα S.M. ALIMENTA TOP, ΦΩΚΑΣ, BENETTON, όπου οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι από 2 έως 5 μήνες, κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. 
  Αντικειμενικά, όσες θυσίες και να υποστούμε εμείς οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη συγκέντρωση του εμπορικού κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια, δηλαδή συγχώνευση επιχειρήσεων, εξαγορά μικρότερων επιχειρήσεων από μεγαλύτερες, πτωχεύσεις επιχειρήσεων.
 Πολλοί εργαζόμενοι μαζί και οι εργαζόμενοι των SPRIDER θυσίασαν οικειοθελώς τα δικαιώματα τους, μισθούς, επιδόματα, απλήρωτη δουλειά κλπ., με την αυταπάτη, την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα βοηθούσαν την επιχείρηση και οι ίδιοι ίσως να μην έχαναν τη δουλειά τους.
Πουθενά όπου έγινε αυτό δε σώθηκαν οι επιχειρήσεις. Παντού έκλεισαν.
 Μόνο οι επιχειρηματίες έχασαν λιγότερα από τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι σε αυτές της επιχειρήσεις έχασαν περισσότερα ακόμα και από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που από την αρχή είπαν όχι και απαίτησαν τα δικαιώματά τους.
   Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου και το Εργατικό Κέντρο Λέσβου από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων στα SPRIDER. Χθες Τρίτη το σωματείο μαζί με τους εργαζόμενους, προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και δρομολογήθηκε τριμερής συνάντηση για την Τρίτη 8 Οκτώβρη με την εργοδοσία.
  Όμως οι εργαζόμενοι στα SPRIDER ένα να έχουν στο μυαλό τους. Το Υπουργείο Εργασίας και όλες οι "αρμόδιες αρχές" μπορεί να διασφαλίσoυν με κάθε τρόπο όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα κέρδη της εταιρείας, αλλά με κανένα τρόπο δεν θα διασφαλίσoυν τα δικαιώματα των εργαζομένων, διότι το υπουργείο Εργασίας υλοποιεί την κυβερνητική αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, με νόμους.
  Τα δικαιώματα μας ως εργαζόμενοι τα διασφαλίζουν οι αγώνες μας και η συλλογική μας δράση με το σωματείο μας
   Διεκδικούμε την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων και των αποζημιώσεων.
   Επίδομα ανεργίας για όλους τους εργαζόμενους στα "SPRIDER"».



                                                                                                  ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου