Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση ΟΑΕΔ



Άνεργοι, άνεργες, νέοι και νέες
Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι συνέπειες της είναι φανερές και μεγαλύτερες κάθε μέρα που περνάει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ η ανεργία και στα νησιά του Β. Αιγαίου, και ειδικότερα στη Λέσβο, έχει φτάσει σε τρομακτικά ύψη αφού 1 στους 4 είναι άνεργος. Σ’ αυτά τα στοιχεία βέβαια δεν προσμετράτε το γεγονός ότι πολλοί άνεργοι δεν είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ, η ότι αυτός που κάνει περιστασιακά κάποια λίγα μεροκάματα το μήνα δεν θεωρείται άνεργος.
Η εξαθλίωση που προκαλεί η ανεργία πολλαπλασιάζεται με τα χαράτσια, τους φόρους, νέους και παλιούς, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το ξεπαράδιασμα σε γιατρούς, φάρμακα, νοσοκομεία, την πανάκριβη παιδεία, την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Οι ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας, η διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, η μείωση των μισθών και των συντάξεων σε συνδυασμό με την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται θέλουν απάντηση και διεκδικήσεις.

Ντροπή δεν είναι η φτώχεια και η ανεργία. Ντροπή είναι να κάθεσαι άπραγος απέναντι σε αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, χωρίς να διεκδικείς το δικαίωμα στην εργασία, στα άμεσα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν για τους ανέργους.
Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
·   Άμεση κάλυψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία.
·   Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.
·   Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
·   Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και την οικογένειά τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·   Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για ανέργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
·   Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
·   Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
·   Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο.
·   Διαγραφή των χρεών από τόκους.
·   Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.
·   Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ.
·   Επανασύσταση ή σύσταση θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, χωρίς βλαπτική μεταβολή των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων.
·   Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου